Mischer’Traxler

The Idea of a Tree
2008 – ongoing

Katharina Mischer en Thomas Traxler richtten in 2009 Studio Mischer‘Traxler op. Het bedrijf met hoofdzetel in Wenen ontwikkelt en ontwerpt producten, meubilair en installaties. Studio Mischer‘Traxler is geïnteresseerd in de relatie tussen vakmanschap en technologische productie en ontwikkelt volledige systemen, processen en nieuwe productiemethoden.

The Idea of a Tree onderzoekt de relatie tussen machines en de natuurlijke omgeving. Studio Mischer’Traxler beschouwt een boom als een ‘verslag’ van de specifieke milieuomstandigheden van een plaats. The Idea of a Tree creëert een object dat zijn eigen vervaardiging documenteert. Vooral het resultaat wordt bepaald door ecologische cycli. The Idea of a Tree drukt uit hoeveel zonne-energie er wordt bruikbaar gemaakt tijdens een periode van 24 uur. Als de machine is ingeschakeld, wordt met draden een object geconstrueerd met een kleur die de intensiteit van het zonlicht weergeeft. Het object wordt een optekening van de milieuomstandigheden die de vervaardiging ervan hebben mogelijk gemaakt.

________________

Collective Works
2011 – ongoing

Collective Works is het tweede project van Studio Mischer’Traxler in het kader van de tentoonstelling The Machine. Dit apparaat creëert een mand, maar alleen als men ernaar kijkt. De vervaardiging wordt geactiveerd door de fysieke aanwezigheid van een toekijkend publiek. Elke mand draagt de unieke sporen van de belangstelling voor de eigen constructie.

Als de eerste waarnemer de machine activeert, wordt een houten, 24 mm brede fineerstrook langzaam gedraaid om een mand te produceren. Als een tweede waarnemer naar Collective Works kijkt, wordt via een marker kleur toegevoegd op de fineerstrook. Hoe meer personen het apparaat observeren, hoe donkerder de kleur wordt. Volgens Studio Mischer’Traxler probeert Collective Works de relaties tussen mens en machine in vraag te stellen. Doordat het publiek verandert in ‘arbeiders’ wordt waarneming arbeid.

www.mischertraxler.com