Unfold

Kiosk
2011 – ongoing

Unfold werd opgericht in 2002 door Claire Warnier en Dries Verbruggen als een experimenteel ontwerpplatform. Het in Antwerpen gevestigde duo heeft een multidisciplinaire toepassing gecreëerd en werkt hiervoor vaak samen met een uitgebreid netwerk van specialisten. Deze gezamenlijke benadering leidt tot de ontwikkeling van producten en projecten die na verloop van tijd geleidelijk aan hun complexiteit willen onthullen aan de gebruiker/deelnemer. KIOSK onderzoekt een scenario waarbij in de nabije toekomst digitale vervaardiging zo alomtegenwoordig is dat dit op elke hoek van de straat tot uiting komt. Met KIOSK kan de gebruiker “zich nieuwe objecten toe-eigenen, ze testen, remixen, verbeteren, opwaarderen, devalueren of kopiëren en ter plekke driedimensionaal afdrukken”. KIOSK functioneert als een draagbare 3D copyshop die “een op maat gemaakte oplossing produceert voor je kapotte schoen, een illegale download uitvoert van de door jou verbeterde Juicy Salif sinaasappelpers van Starck of snel een verjaardagsgeschenk
afdrukt voor je zus”. Voor The Machine creëerde Unfold, in samenwerking met Indianen, een nieuwe digitaal kopieerstation.

Een project in opdracht van Z33, Huis voor actuele kunst, en MU Eindhoven. 

Met ondersteuning van Bits from Bytes en Jo Van Bostraeten. Geïnspireerd op Kiosk, het science-fiction kortverhaal van Bruce Sterling.

________________________________________

L’Artisan Electronique
Unfold & Tim Knapen
2010 – ongoing

Voor Unfold biedt de ontwikkeling van nieuwe vervaardigingstechnieken de mogelijkheid de macht te verschuiven van industriële producenten en zij die de infrastructuur beheren naar de consument. Het tweede project van Unfold in het kader van The Machine is L’Artisan Electronique. Het onderzoekt de overeenstemmingen tussen de pottenbakkerskunst, een van de oudste ambachten, en nieuwe digitale media. Unfold heeft een keramische 3D-printer gecreëerd die de traditionele draaitechniek nabootst die wordt gebruikt door pottenbakkers. Met deze methode wordt een vorm geconstrueerd door rollen klei opeen te stapelen. Unfold heeft ook een ‘virtueel pottenbakkerswiel’ ontwikkeld als een digitaal instrument om vormen en objecten in een virtuele ruimte te ‘draaien’.

Een project in opdracht van Z33, Huis voor actuele kunst, met ondersteuning van Bits from Bytes

www.unfold.be